Waarom een groendak?

1 groendak

Een groendak of ook wel begroeid dak is een dak waarop planten groeien. Deze planten vervangen de standaard dakbedekking, wat je dak lekker opfleurt. Een groendak biedt vele voordelen die een standaard dak niet heeft. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van water, de planten op je dak houden het regenwater vast in plaats van het gelijk af te laten wateren. Ook dienen de planten als voedsel voor insecten in de zomer waardoor vlinders en bijen worden aangetrokken. En als je nou een beetje bang bent voor bijen, wist je dat mannelijke bijen niet eens kunnen steken en dat de vrouwelijke angel meestal niet sterk genoeg is om door de huid te prikken?

Verschillende soorten groendaken

Er zijn veel verschillende soorten groene daken, dus probeer je alvast in te beelden hoe jouw groene dak eruit zou zien. Wil je een vrijwel onderhoudsvrij dak, wat je alleen maar een keer per jaar hoeft te bemesten? Of vind je het juist wel leuk om bezig te zijn met tuinieren? Voor ieder is wat wils wat betreft de groendaken. Vetplantjes, hoge planten, kleine struiken, leuk gekleurde plantjes of zelfs een moestuin. Sommige daken zijn zo sterk, dat ze een hele daktuin aankunnen. Dan heb je dus een compleet functionele tuin, maar dan op het dak!

Geschiktheid dak

Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen bij een groendak is natuurlijk, kan mijn dak het aan? Het laatste wat je wilt is dat je dak doorzakt omdat de structuur van het dak niet voldoende is voor het groene dak. Een groendak is zwaarder dan dakpannen of een andere vorm van dakbedekking, omdat de planten regenwater vast gaan houden. Wanneer de draagcapaciteit van je dak hoog genoeg is, kan dit helemaal geen kwaad. En als we toch duurzaam bezig zijn en je dak heeft genoeg draagcapaciteit, overweeg dan een sedumdak met zonnepanelen.