Wat moet je weten over putluiken?

putluiken

Straten zijn bedekt met putluiken, maar waarvoor is dit nou eigenlijk precies en hoe onderhoudt je het?  Putluiken zijn meestal gemaakt van gietijzer, beton of een combinatie van beide. Tegenwoordig kunnen ook milieuvriendelijke materialen gebruikt zijn bij het maken ervan, zoals glasvezel of kunststof, die geen bodemverontreiniging veroorzaken. Deze putluiken zien er misschien allemaal anders uit, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel.

Zonder putluiken zouden reparatie, ongegronde ontwikkelingen en algemeen onderhoud moeilijk zijn. Er is niet veel voor nodig om deze gaten te maken en hoewel ze misschien eenvoudig lijken, zijn ze meer dan op het eerste gezicht lijkt.

putluiken

Wat is het doel ervan?

Putluiken bieden toegang tot rioleringen of andere ondergrondse voorzieningen. Inspecteurs en andere professionals gebruiken deze gaten om wijzigingen aan te brengen, de nodige schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren en routine-inspecties te beheren. 

De ingang eronder geeft individuen de mogelijkheid om de richting of uitlijning van het riool eronder te veranderen. Putluiken helpen bij de ontwikkeling en aanleg van rioleringen en om ze correct te laten werken. Zo moet de riolering eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt krijgen. Door de putluiken is het dus mogelijk om dit veilig te doen.