Wat te doen als je met je auto in een hoosbui terechtkomt?

Wanneer het uit het niets opeens ontzettend hard gaat regenen, is het niet verstandig om de weg op te gaan. Maar als je toch verplicht bent te gaan rijden of dit overkomt je tijdens het rijden op de snelweg terwijl je nog een lang stuk moet, dan is het verstandig om je rijgedrag aan het slechte weer aan te passen. Maar waar moet je op letten als je met je auto in een hoosbui terecht komt? G4S Training & Safety heeft hier vijf tips om heelhuids op je bestemming te komen.

1. Verminder vaart

Wanneer het hoost is het wegdek een stuk gladder en kun je minder zien. Verminder daarom je vaart om ervoor te zorgen dat je auto bestuurbaar blijft. Verder kun je hierbij beter ook meer afstand op de weggebruikers voor je houden, zodat je beter kunt handelen wanneer deze een onverwachte manoeuvre maakt.

2. Doe je lichten aan

Een auto in een hoosbui is minder goed zichtbaar. Zet daarom altijd je verlichting aan om beter te kunnen zien en ook beter zichtbaar voor je medeweggebruikers te zijn. Zie je helemaal niets meer, zet dan direct je alarmlichten aan zodat anderen hier rekening mee kunnen houden.

3. Ga niet inhalen

Blijf netjes achter elkaar rijden en probeer niet in te halen. Inhalen tijdens een hoosbui wordt vaak niet goed ingeschat of opgemerkt. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Doe dit dus vooral niet.

4. Zoek een parkeerplek

Als je echt niets meer kan zien, zet je auto dan stil op een parkeerplaats. Ga niet midden op de snelweg stilstaan, ook niet op de spitsstrook. Als het niet anders kan, ga dan naar de spitsstrook en zet je alarmlichten aan.

5. Voorkom aquaplaning

Aquaplaning is dat er een laagje water tussen je banden en de weg komt, waardoor de auto oncontroleerbaar wordt. Dit kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Rijd daarom rustig door natte wegdelen, ga niet remmen en blijf zoveel mogelijk rechtdoor sturen.

Wil je nog beter voorbereid zijn op rijden met je auto in een hoosbui of ander slecht weer? Dan kun je bij G4S Training & Safety de cursus Road Safety doen om voorbereid te zijn en te weten hoe je op een veilige manier door slecht weer kunt rijden.